(Bu yazı ilk olarak Webmaster Central Blog'da yayınlanmıştır.)

Cep telefonunuzda Google Arama sonucuna dokunup da kendinizi metnin çok küçük, bağlantıların minicik olduğu ve içeriğin tamamını görmek için iki yana kaydırmanız gereken bir sayfada bulduğunuz oldu mu? Bu durum genellikle web sitesi cep telefonunda görüntülenmek için optimize edilmediğinde oluşur.
Bugünden itibaren, kullanıcıların aradıkları bilgiyi bulmalarını kolaylaştırmak için, mobil arama sonuçlarımıza "mobil cihazlara uygun" etiketini ekliyoruz.

Bu değişiklik, önümüzdeki birkaç hafta içinde tüm dünyada geçerli olacaktır. Bir sayfa, Googlebot'un saptamasına göre aşağıdaki ölçütleri karşılıyorsa "mobil cihazlara uygun" etiketine sahip olabilir:
  • Mobil cihazlarda yaygın olmayan Flash gibi yazılımlar kullanılmaması
  • Zum yapmadan okunabilen metin kullanılması
  • İçeriğin kullanıcıların yatay kaydırma veya zum yapmasını gerektirmeyecek şekilde, ekrana uygun olarak boyutlandırılması
  • Doğru bağlantıya kolayca dokunulması için bağlantıların birbirinden yeterince uzak yerleştirilmiş olması
Sayfanızın mobil cihazlara uygunluk ölçütlerini karşıladığından emin olmak istiyorsanız:
Yukarıdaki belge ve araçlar şu anda İngilizce olarak sunulmaktadır. Önümüzdeki birkaç hafta için başka dillerde de sunulacaktır.

Herhangi bir sorunuz varsa veya başkalarının mobil cihazlara uygun siteler oluşturmasına yardımcı olmak istiyorsanız Webmaster Help Forum'unu (Web Yöneticisi Yardım Forumu) ziyaret edin. Gelecekte mobil cihazlara uygun çok daha fazla web sitesi görmeyi umuyoruz. Hep birlikte, İnternet'i tüm kullanıcılar için daha iyi bir yer haline getirelim!

Yayınlayan: Ryoichi Imaizumi ve Doantam Phan, Google Mobil Arama

AdSense yayıncıları için: Mobil cihazlara uygun web sitenizi hemen oluşturmaya başlamak için Birden Çok Ekran Başlangıç Kılavuzumuza göz atmayı unutmayın.

Geçen yıl Yardım Forumlarımızda En Çok Katkıda Bulunanlar, her yıl düzenlenen En Çok Katkıda Bulunanlar Zirvesi için Googleplex'te bize katıldı. Bu yıl dünya genelindeki 17 Google ofisimiz, AdSense Yardım Forumu da dahil tüm Yardım Forumlarında En Çok Katkıda Bulunanlara ev sahipliği yaptı.

Bu vesileyle, AdSense Yardım Forumlarına En Çok Katkıda Bulunanlara, Yükselen Yıldızlara ve AdSense Uzmanlarına, AdSense Yardım Forumu'nda her gün soru cevaplayarak yayıncılarımıza yardımcı oldukları için teşekkür etmek isteriz. Katkılarınız ve bağlılığınız için sizlere müteşekkiriz.

Japonca ve Korece forumların Tokyo buluşmasından bir kare

AdSense'e En Çok Katkıda Bulunanlardan biri olmak ister miydiniz? En Çok Katkıda Bulunan Programı hakkında daha fazla bilgi edinin ve AdSense Yardım Forumu'na katılın.

Yayınlayan: Eri Shikamura - AdSense Destek Ekibi

Web sitenizi büyütmek ve reklam gelirinizi artırmak istiyorsanız, kitlenizi anlamanız gerekir. Google Analytics, sitenizin ziyaretçilerini daha iyi anlamanıza ve siteniz için doğru stratejiyi belirlemenize yardımcı olan güçlü bir araçtır.

Kısa süre önce, Google Analytics'i AdSense hesabınıza bağlama yöntemini iyileştirerek, sitenizde neyin işe yaradığının anlaşılmasını hiç olmadığı kadar kolay hale getirdik. Bu yeni güncellemeyle birlikte, AdSense hesabınızı Google Analytics'e daha az sayıda adımda bağlayabilir ve AdSense hesabınızı birden çok Google Analytics hesabına bağlayabilirsiniz.

Google Analytics'i AdSense hesabınıza henüz bağlamadıysanız, kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için şimdi çok uygun bir zaman. Hesapları bağlamanız size aşağıdaki konularda yardımcı olabilir:

  • Web sitenizi optimize etme: Trafik kaynakları, coğrafyalar, cihazlar, sayfalar ve tarayıcılar genelinde fırsatları tanımlayın.
  • Kullanıcı deneyimini iyileştirme: Ziyaretçileriniz arasında hangi sayfaların popüler olduğunu ve onları hangi sayfaların uzaklaştırdığını görün.  Ziyaretçilerinizin dikkatlerini yoğunlaştırdıkları alanları anlamak, reklamlarınızı, kullanıcıların bakma olasılığı en yüksek yerlere yerleştirmenize de yardımcı olur.
  • Geliri artırma: Kazançların, ziyaret sıklığı ve sayfa derinliği gibi çeşitli kullanıcı davranışı biçimlerinden nasıl etkilendiğine göre değişiklikler yapın.

Yardım Merkezimizden, Google Analytics'i AdSense hesabınıza nasıl bağlayacağınızı öğrenin ve gelir fırsatlarını tanımlamaya başlayın. Google Analytics hesabınız yoksa, şimdi hesabınızı kolayca oluşturabilirsiniz.

Her zamanki gibi geri bildirimlerinizi almaktan mutluluk duyuyoruz. Bu yayının alt tarafındaki yorum bölümünde, Google Analytics'e ilişkin düşünce ve görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Gönderen: Matthew Anderson - Ürün Yöneticisi, Publisher Analytics

Görüşleriniz ve önerileriniz, yayıncılara yönelik tekliflerimizi şekillendirmemizde kilit rol oynar. Bu nedenle, altı ayda bir yapılan ve 3 Kasım'da kullanıma sunulacak olan yayıncı anketimizde görüşlerinizi duymak için sabırsızlanıyoruz. Görüşlerinizi paylaşarak sesinizi duyurun ve sizlere daha kullanışlı, daha etkili bir yayıncı deneyimi sunmamıza yardımcı olun.

Bu anketten toplanan geri bildirim, ürünümüze ilişkin yol haritamızı belirlememize yardımcı olması için dikkatle incelenecektir. Son ankette belirttiğiniz öneriler sayesinde, kazançlarınızı artırmak ve hizmetimizi iyileştirmek üzere bir dizi yeni özelliği kullanıma sunduk. Örneğin AdSense'de, dergi reklamlarına ilişkin performansın iyileştirilmesi, AdSense Reklam İnceleme Merkezi'ndeki gelişmiş kontrol filtreleri ve para havalesinin kolay bir ödeme yöntemi olarak daha fazla ülkede kullanıma sunulmas gibi yenilikler sunduk. Ayrıca, Google Analytics'in yeni AdMob'a entegrasyonu ile artık ek analizlere erişiminiz de bulunuyor.

Önümüzdeki haftalarda e-posta yoluyla bir anket alabilirsiniz. Bu ankete katılmak için lütfen aşağıda belirtilen adımları en kısa sürede uygulayın:


İster bu ankete daha önce katılmış ister ilk defa katılıyor olun, performansımızla ilgili düşüncelerinizi bize iletmek üzere vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Düşüncelerinizi öğrenmek için sabırsızlanıyoruz.

Gönderen: Adriana Satmarean - AdSense Yayıncı Memnuniyeti Ekibi

Hâlihazırda birçoğunuz, web sitenizde görüntülenen reklamları izlemek ve kontrol etmek için Reklam İnceleme Merkezi'ni kullanıyorsunuz. Kısa süre önce, belirli reklamları aramak için daha fazla seçeneğe sahip olmak istediğinizi belirten görüşlerinizi bize ilettiniz. Bugün, daha da fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayacak iki yeni filtreyi kullanıma sunuyoruz.

Benzer görünen reklamları bulun
Engellemek istediğiniz bir reklam saptadığınızda, bununla alakalı reklamları (ör. açılış sayfası veya reklamvereni aynı olan reklamlar) bulmayı seçebilirsiniz. Bu özelliği geliştirdik ve artık "alakalı reklamlar" araması yaptığınızda, benzer görünüme sahip reklamları da göreceksiniz. Bu filtre, izin vermek veya engellemek için benzer reklamlar ararken zaman kazanmanıza yardımcı olabilir.

Reklamları dile göre filtreleyin
Web siteniz uluslararası bir kapsama sahipse, web sitenizdeki reklamlar farklı dillerde görüntülenebilir. Artık, sitenizde yayınlanan reklamları Reklam İnceleme Merkezi'nde dile göre filtreleyebilirsiniz. Örneğin, son otuz gün içinde gösterilen İspanyolca dilindeki tüm reklamları görmeyi seçebilirsiniz.


Reklam İnceleme Merkezi'nde nasıl reklam aranacağı hakkında daha fazla bilgiyi Yardım Merkezi'nde bulabilirsiniz. Görüş ve önerilerinizi aşağıdaki yorum bölümüne girerseniz memnuniyet duyarız.

Gönderen: Robin Schlinkert - Ürün Yöneticisi

Okunaklılık ve görünüm, pozitif bir mobil kullanıcı deneyiminin olmazsa olmazlarıdır. Bu yüzden, metin reklamlarımızın Google Görüntülü Reklam Ağı'ndaki tasarımında bazı değişiklikler yaptık.

Yeni metin reklamlardaki başlık ve açıklama satırları, mobil kullanıcılarınız tarafından artık daha kolay okunabilecek. Reklam açıklaması daha belirgin bir hale getirildiği için, sitenizin ziyaretçileri, reklamın neyle ilgili olduğunu daha hızlı bir şekilde anlayabilecekler. Ayrıca, reklam biçiminin kendilerine sunduğu daha interaktif deneyim sayesinde, parmaklarını ekran üzerinde kaydırarak veya noktaya dokunarak reklamverenin web sitesi URL'sini görebilecekler.


Yeni metin reklamlarımızla tanışmak için hazır olun. Bu tasarım değişikliği hakkındaki düşüncelerinizi AdSense+ sayfamız aracılığıyla bize iletebilirsiniz.

Gönderen: Matt Salisbury - Birden Çok Ekran Uzmanı

Yakın zamanda, AdSense Yardım Forumu'nda*, çoklu ekran optimizasyonu hakkında sorularınızı sorabileceğiniz ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz bir yer olan Going Multi-Screen (Çoklu Ekrana Geçiş) adında yeni bir kategori açtık. Bugünkü blog yayınında, bu zamana kadar en fazla gönderilen ilk 5 soruyu özetleyeceğiz. Soruları ve yanıtları yararlı bulacağınızı umarız.

1. Web sitelerini çoklu ekran için optimize etmek kaynak ve emek gerektiriyor. Bu, yaptığım yatırıma ve harcadığım zamana değer mi?

Evet, çoklu ekrana geçiş her zaman bir günde gerçekleştirebileceğiniz bir şey olmasa da, harcadığınız zamana ve yaptığınız yatırıma değer. Araştırmalarımızda, bu geçişin hem para kazanma hem de kullanıcı deneyimine ilişkin yarar sağladığı görülmüştür. Mobil cihazlar için optimize edilmiş siteler ile yayıncılar ortalama olarak %8 daha yüksek BGBG'ye sahip olabilir ve site trafikleri, mobil cihazlar için optimize edilmemiş sitelerin yayıncılarına göre iki kat daha hızlı büyüme gösterir.** Mobil cihazlar için optimize edilmiş bir siteye sahip olmak, sitede harcanan zamanı ve hemen çıkma oranını artırmaya da yardımcı olabilir.

Ayrıca, küresel reklamverenlerin mobil reklamlara yaptığı harcamaların
2015 yılında %52 artması beklendiğinden, siz de bu eğilimden daha fazla yararlanabilirsiniz.***

FamousBirthdays.com'un kurucusu olan Evan Britton, ''Farkına varılması gereken temel konu, mobil marketlerde büyüme sağlamanın, daha iyi bir deneyim sunma ile ilgili olduğudur... reklam gelirlerini artırmada mobil ortamların potansiyeli çok büyüktür (yayıncılara ait daha fazla öykü bulun).

2. Duyarlı tasarıma sahip bir web sitesi oluşturmayı planlıyorum. Duyarlı reklam birimlerinin performansı nasıldır? 

Duyarlı düzenlere uyumlu bir şekilde çalışan duyarlı reklam birimlerinin genel olarak normal reklam birimlerine göre daha iyi performans gösterdiğini saptadık. Bu, mobil kullanıcılarınıza sunduğunuz deneyimi geliştirmenize yardımcı olur. Yeni başlıyorsanız, akıllı boyutlandırma modunu kullanmanızı öneririz. Ancak, reklam boyutlarını daha ayrıntılı bir düzeyde özelleştirmek istiyorsanız, geliş modu da kullanabilirsiniz. Yardım Merkezi'nde gelişmiş mod için örnek kodlar bulabilirsiniz.

3. Mobil site reklam yerleşimi için en iyi uygulamalar nelerdir?


En iyi reklam yerleşimi sitenizin içeriğine ve yapısına bağlıdır. Ancak, aşağıda mobil siteler için önerdiğimiz yerleşimleri görebilirsiniz. Yayıncıların, yüksek performans gösteren ve mobil ekranlara iyi bir şekilde sığan büyük mobil banner'ı (320x100) ve orta boy dikdörtgen (300 x250) boyutları kullanmalarını öneririz.

4. Mobil sayfalarda izin verilen maksimum reklam sayısı nedir?

Mobil sitelere sayfa başına 3 içerik reklamı birimi yerleştirebilirsiniz. Bu, masaüstü sitelerde izin verilen reklam birimi sayısıyla aynıdır. Kullanıcıların daha küçük ekranlarda aradıklarını bulabilmeleri için içerik ve reklamlar arasındaki dengeye dikkat edin. Lütfen, ilk ekranınızda sadece reklam göstermekten kaçının.

5. Mobil sitemde kullanıcı deneyimini nasıl geliştirebilirim?

Mobil kullanıcılara sunduğunuz deneyimi incelemek için, PageSpeed ​​Insights aracını deneyin ve kullanıcı deneyimi bölümündeki önerileri okuyun. Daha ayrıntılı ve teknik yaklaşımlar için, Google Developers sitesindeki Web Fundamentals'taki kaynakları incelemenizi öneririz. Burada, içeriğinizi mümkün olduğunca hızlı sunma, resimleri ve videoları optimize etme, kullanıcılar için mobil deneyimi geliştirme hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Mobil site tasarımının bir kaç örneğini görmek istiyorsanız, Mobil Site Tasarım İlkeleri broşürünü inceleyin.

Başka sorularınız mı var? Forumu ziyaret edin ve en iyi çoklu ekran uygulamalarını öğrenmek için diğer yayıncılarla bir sohbet başlatın.

* Şu anda yalnızca İngilizce, İspanyolca ve Japonca Forumlarda mevcuttur.
** Kaynak -  Google'ın kendi verileri, sonuçların değişiklik gösterebileceğini lütfen unutmayın.
*** Kaynak - Global Ad Spending Growth to Double This Year, 19 Temmuz 2014 (dijital reklamcılık harcamaları, İnternet bağlantısı olan cihazlara sunulan ve herhangi bir biçimde oluşturulmuş tüm reklamlar için yapılan ücretli medya harcamaları da dahildir, mobil İnternet reklam harcamaları, Görüntülü Reklam Ağı'nı ve Arama Ağı'nı da kapsar.)

Gönderen: Maiko Fujita - Çoklu Ekran Uzmanı

Mobil ortama yönelik en iyi web tasarımı yaklaşımının hangisi olduğunu mu merak ediyorsunuz? 2012'de, FamousBirthdays.com'dan Evan Britton'ın aklında da aynı soru vardı. Web sitesi için mobil strateji geliştirme konusunda yardım almak üzere Google'a başvurdu ve ihtiyaçlarına en uygun çözümün duyarlı web tasarımı olduğuna karar verdi.

Evan'ın duyarlı web tasarımını seçmesinin birçok nedeni vardı. Özellikle de, bu tasarım yaklaşımı sayesinde sitenin çeşitli ekran boyutlarına uyum sağlayarak kullanıcılara tüm cihazlarda olumlu bir deneyim sunması seçimini etkiledi. Ayrıca, duyarlı web tasarımının ilk uygulamadan sonra az bakım gerektirmesini beğendi. Bu sayede ekibiyle birlikte siteyi büyütmeye odaklanabildi.

FamousBirthdays.com, duyarlı web tasarımını uygulamaya koymadan önce ayda yaklaşık 100.000 mobil ziyaret alıyordu. Mobil cihazlar için optimize edilmiş bir site hazırladıktan sonra bu sayı 2 milyonu aştı. Evan, "mobil ortamda reklam gelirini artırma potansiyelinin çok büyük olduğuna" inanıyor ve mobil ortamdaki yirmi katlık bu büyümeyi, duyarlı web tasarımını uyguladıktan sonra kullanıcı deneyiminin daha iyi olmasıyla ilişkilendiriyor. Bu hızlı büyümeyi yönetmek için şu anda sitenin on iki kişilik bir ekibi var. Evan "duyarlı web tasarımı olmadan bu kadar hızlı büyüyemezdik" diyor.


Yardım Merkezimizi ziyaret ederek bu öykünün tamamını okuyabilir ve birden çok ekran stratejisini başarılı bir şekilde kullanan diğer yayıncıların öykülerini inceleyebilirsiniz.

Gönderen: Elise Thygesen, AdSense Optimizasyon Uzmanı

Sitenizin performansı veya kullanıcı davranışıyla ilgili zengin bilgilere ve önemli verilere ulaşmak istiyorsanız, muhtemelen Google Yayıncı Araç Çubuğu'nu veya Google Analytics'i zaten kullanıyorsunuzdur. Bugünden itibaren, Google Yayıncı Araç Çubuğu'ndaki Google Analytics entegrasyonu sayesinde tek bir tıklamayla doğrudan sitenizin sayfalarından daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.


Google Yayıncı Araç Çubuğu artık, sitenizin performansıyla ilgili güncel bilgiler ve engelleme denetimlerin yanı sıra, Google Analytics'in sağladığı güç sayesinde kullanıcı davranışıyla ilgili bilgiler de sunmaktadır. Bu bilgilerden yararlanarak kullanıcı demografisini ve trafik kaynaklarını daha iyi anlayıp kitle geliştirme stratejinizi şekillendirebilirsiniz. Ayrıca, Sayfa İçi Analytics'i kullanarak kullanıcılar arasında en popüler olan sayfa bölümlerinin hangileri olduğunu öğrenebilirsiniz. Google Yayıncı Araç Çubuğu'nda şu anda sunulan bilgilerde olduğu gibi, bu yeni verilere sayfalarınızı Chrome'da görüntülediğiniz sırada doğrudan ulaşabilirsiniz.

Google Analytics artık varsayılan olarak Google Yayıncı Araç Çubuğu'na entegredir. Daha fazla bilgi edinmek için Yardım Merkezi'ni ziyaret edebilirsiniz.

Henüz Google Yayıncı Araç Çubuğu'nu kullanmıyorsanız, hemen Chrome Web Mağazası'ndan indirin. Her zaman olduğu gibi, bu yeni sürümle ilgili görüşlerinizi öğrenmek isteriz. Bu yayının altındaki yorum bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Gönderen: Araceli Checa, Yazılım Mühendisi

İki ay önce, web sitenizin kullanılabilir reklam alanından yararlanarak kazanç potansiyelinizi büyütmenizi sağlayacak yeni bir özellik olan özel boyutlu reklamları kullanıma sunmuştuk. Bugün, bu özelliğe ve ondan en fazla yararı nasıl elde edebileceğinize daha yakından bakacağız.

Özel boyutlu reklamlar nedir?

Önceden tanımlı normal reklam biçimlerimizden farklı olarak özel boyutlu reklamlar, reklam birimlerinizin genişlik ve yüksekliğini ihtiyaçlarınıza veya tercihlerinize göre seçmenize olanak tanır.

Özel boyutlu reklamları neden kullanmalıyım?

Özel boyutlu reklamlarla, web sitenizdeki hemen her boş alana sığacak bir reklam birimi oluşturabilirsiniz. Bu, mevcut alanınızdan en fazla yararı elde etmenize ve AdSense kazanç potansiyelinizi büyütmenize yardımcı olur.

Deneyimlerimize göre, Türkiye için aşağıdaki reklam boyutları özellikle iyi performans göstermektedir: 600x90, 620x90 ve 650x90.

Özel boyutlu reklam biriminde metin ve resim reklamları nasıl sunuyorsunuz?

Metin reklamlar için, tüm reklam birimini doldururuz ve o reklam biriminin performansını en üst düzeye çıkarmak için gösterilecek en uygun reklam sayısını belirleriz.

Resim reklamlar için, özel boyuttan daha küçük olan bir sonraki reklam boyutunu sunarız. Örneğin, özel reklam birimi boyutunuz 800x100 ise 768x90 boyutunu sunarız. Daha sonra bunu dikey olarak reklam biriminin en üstüne ve yatay olarak reklam biriminin ortasına hizalarız.

Özel boyutlu bir reklamı nasıl oluştururum?

Özel boyutlu bir reklamı birkaç basit adımda oluşturabilirsiniz. Kodun eşzamanlı olmayan sürümünü kullanmanızı öneririz.

Özel boyutlu reklamlar hakkında başka neleri bilmem gerekir?

Olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlamak için, reklam boyutlarındaki maksimum ve minimum piksel sayılarına ilişkin birkaç sınırlama getirdik. Bu sınırlamaların dışındaki özel boyutlu reklamlar sayfada gösterilmez. Her zaman olduğu gibi, lütfen reklam yerleşimlerinizin AdSense program politikalarımıza uygun olmasını sağlayın.

Bu özellik hakkında daha fazla bilgiyi nerede bulabilirim?

Aşağıda, özel boyutlu reklamlar hakkında bazı ek kaynaklar verilmiştir:

Yardım Merkezi - Özel boyutlu reklam birimleri hakkında
Inside AdSense Blogu - Özel reklam boyutlarına giriş

Bu bilgilerin size yararlı olacağına inanıyor ve bu yeni özelliğin AdSense gelirinizi daha da artırmaya yardımcı olmasını umuyoruz!

Gönderen: Alexey Petrov, AdSense Ürün Uzmanı

Google Analytics'le ilgili bilgiler verdiğimiz blog yayını dizisinde, son beş haftadır işletmenizi büyütmek, mobil ortamdaki varlığınızı optimize etmek, Google ile kullanıcı bağlılığını artırmak ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirmek için Google Analytics'i nasıl kullanabileceğinizi inceledik. Ayrıca, en sık sorulan soruların yanıtlandığı bir video oluşturmak için tüm sorularınızı bir araya getirdik.


Videonun başlangıcında, AdSense hesabınızı Analytics ile entegre edince elde edeceğiniz verilerin içeriğinizi optimize etmenize, kullanıcı deneyimini iyileştirmenize ve nihayetinde gelirinizi artırmanıza nasıl yardımcı olacağı ele alınıyor. Ardından, hemen başlayabilmeniz için size bir demo sunuyoruz. Ziyaretçilerin çevrimiçi içeriğinizle nasıl etkileşime geçtiğini daha iyi anlamak istiyorsanız, Universal Analytics hakkındaki bölümle Demografi ve İlgi Alanı raporları bölümünü izlemenizi öneririz. Bu videoda ele alınan konularla ilgili daha fazla bilgi edinmek için yardım kaynaklarımıza göz atmayı unutmayın:

1. AdSense hesabınızı Analytics ile neden entegre etmelisiniz?
2. AdSense Hesabımı Analytics'e nasıl bağlayabilirim?
3. AdSense hesabımı Analytics'e bağladığımda hangi yeni verileri görebilirim?
4. AdSense performansımı artırmak için Analytics'i nasıl kullanabilirim?
5. AdSense ve Analytics verilerim arasında neden farklılıklar olabilir?
6. Universal Analytics nedir? Avantajları nelerdir?
7. Google Analytics'teki Demografi ve İlgi Alanları raporu nedir?
8. Optimizasyon ipuçları almak üzere bir hesap uzmanıyla nasıl veri paylaşabilirim?


Bu diziyi yararlı bulduğunuzu umuyoruz. Geçtiğimiz beş hafta boyunca yorumlarınız ve sorularınızla katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederiz.

Gönderen: Cemal Büyükgökçesu, Google Analytics Uzmanı

Google Analytics hakkındaki blog dizisinin son bölümüne hoş geldiniz. Bugün, Analytics raporlarını kullanarak sitenizde gerçekleşen dönüşümleri artırmanın yolları üzerinde duracağız. Bir e-ticaret yayıncısı, ziyaretçilerin amacı ve reklam yatırımının nereye yapılacağı gibi konularda fikir sahibi olabilmek için öncelikle sitedeki dönüşümleri neyin sağladığını anlamalıdır. Aşağıdaki raporlar, sayfa değerlerini hesaplama, dönüşümleri izleme ve ziyaretçinin amacı hakkında fikir edinme konularında yardımcı olur.

1. Hangi sayfaların dönüşüm ve gelir sağladığını anlamak için sayfa değerlerini hesaplayın



Sayfa Değeri, sitenizde hangi sayfaların dönüşüm ve gelir sağladığını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilecek tek bir sayıdır. Sayfa Değeri yüksek olan sayfalar, Sayfa Değeri düşük olan sayfalardan daha etkilidir. Örneğin, e-ticaret yayıncıları genellikle sitelerindeki en değerli sayfaların ödeme sayfaları olduğunu görecektir. Dönüşüm sağlamadan önce her kullanıcının ödeme sayfalarını görüntülemesi gerektiğinden bu tür bir sonuçla karşılaşmak çok mantıklıdır. Çok trafik (sayfa görüntüleme sayısı) aldığı halde Sayfa Değeri düşük olan sayfalar olup olmadığına bakın. Bu sayfalar neden dönüşüm getirmemektedir? Veya getirmeleri gerekir mi? Bu sorulardan bazılarını cevaplamak için işe Site İçeriği > Tüm Sayfalar raporundaki Sayfa Değeri sütununu inceleyerek başlayın.


2. Dönüşümleri daha iyi izlemek için Çok Kanallı Dönüşüm Hunisi Raporunu kullanın



Google Analytics'teki Çok Kanallı Dönüşüm Hunileri farklı dijital medya türlerindeki etkileşimleri görmenizi sağlar ve satış ve dönüşüm oluşturmak için bu kanalların birlikte nasıl çalıştığını gösterir. Dönüşüm Hunileri makro (ör. kullanılacak kanallar) ve mikro (ör. kullanılacak anahar kelimeler ve reklam yerleşimleri) düzeydeki reklam yatırımları hakkında vereceğiniz önemli pazarlama kararlarında da size yardımcı olur. Çok Kanallı Dönüşüm Hunileri raporlarını Google Analytics'teki Dönüşümler bölümünde bulabilirsiniz.



3. Ziyaretçi amacı hakkında bilgi edinmek için Site Arama raporunu kullanın 



Google Analytics Site Arama raporları, kullanıcıların sitenizdeki arama motorunu nasıl kullandığına ilişkin kapsamlı veri sağlar. Bu raporla, kullanıcıların sitenize geldikten sonra yaptıkları ilk aramaları, daha sonra bu aramayı nasıl hassaslaştırdıklarını, arama eğilimlerini, hangi sayfalardan arama yaptıklarını, sonuçta nereye gittiklerini ve dönüşüm korelasyonunu görebilirsiniz. Kullanıcıların sitenizdeki arama kutusunu nasıl kullandıkları izlenerek ziyaretçi amacı hakkında önemli bilgiler elde edilebilir. Site Arama raporlarını Google Analytics'teki Davranış bölümünde bulabilirsiniz. Sitenizde henüz bir arama kutusu kullanmıyorsanız, Google Özel Arama Motoru'na göz atın.

Sayfa değerlerini ve dönüşümleri anlamanıza yardımcı olmak için, İçerik Değerlendirme Gösterge Tablosu'nu oluşturduk. Bu tabloyu indirdikten sonra, hangi profili içe aktarmak istediğinizi seçmeniz yeterlidir. Bu gösterge tablosuna "Özelleştirme" sekmesini tıklayarak istediğiniz zaman erişebilirsiniz.

Böylece Google Analytics yazı dizisinin sonuna geldik. Son beş haftadır bizimle birlikte olduğunuz için teşekkür ederiz. Umarız, bu dizide önerilen raporları ve özel gösterge tablolarını deneme fırsatı bulmuşsunuzdur. Bu blog yazısı kapsamındaki konularda herhangi bir soru göndermek için unutmayın. Biz üst soruları yanıtlayan yakında bir video paylaşacağım.

Gönderen: Cemal Büyükgökçesu, Google Analytics Uzmanı

Ek Bilgiler
Analytics hesabı nasıl oluşturulur?
AdSense hesabı Analytics hesabına nasıl bağlanır?
Hedeflenmiş öneriler için veri paylaşımı ayarları nasıl düzenlenir?

Analytics blog dizisinin dördüncü haftasına hoş geldiniz. Bu bölümde, kullanıcı deneyimini Google Analytics'le nasıl geliştirebileceğinize göz atacağız. Google Analytics size, halihazırdaki kullanıcı deneyimini ve siteye gelen trafiğin sosyal medyadan nasıl etkilendiğini anlamanız için gereken bilgileri sağlar. Aşağıda belirtilen raporları inceleyerek, site hızının kullanıcı deneyimini iyileştirmekteki önemini, en fazla AdSense geliri sağlayan sayfaların nasıl saptanacağını ve sosyal medyanın site hedefleri üzerindeki etkisini ölçerek sosyal medya stratejisini nasıl hassaslaştıracağınızı anlayabilirsiniz.

1. Site hızını artırarak daha iyi bir kullanıcı deneyimini sunun



Daha hızlı yüklenen sayfalar daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve daha fazla dönüşüm sağlar. Google Analytics'teki Site Hızı raporları, sitenizdeki sayfaların hızı hakkında, kullanıcı deneyimine dayanan ayrıntılı veriler sunar. Sayfa yüklenme sürelerini ortalamanın altında tutarak sitenizi farklılaştırabilirsiniz. PageSpeed ürünlerini kullanarak sitenizi analiz edip hızlandırabilir ve bunun sonucunda elde edilen iyileşmeyi Site Hızı raporlarında görebilirsiniz.


2. En fazla kazancı hangi sayfaların getirdiğini saptamak için AdSense Sayfaları raporunu kullanın 



AdSense Sayfaları raporu, sitedeki hangi sayfaların AdSense gelirine en fazla katkıyı sağladığına ilişkin veriler sunar. Bu verilerden elde edeceğiniz bilgilerle, iyi performans gösteren sayfalardaki başarılı uygulamaları sitenizin diğer bölümlerinde de kullanabilirsiniz.


3. Sosyal medya stratejinizi hassaslaştırmak için Sosyal Medya Trafik Kaynakları raporunu kullanın



Sosyal medyada ilgi çekmek; kitle oluşturmak ve bu kitlenin bağlılığını ve etkileşimini sürdürmek açısından çok önemlidir. Google Analytics'teki sosyal medya raporları, sosyal medyanın işletme hedefleri ve dönüşümler üzerindeki etkisini ölçmenize yardımcı olur. Bu raporla, sosyal medya kanallarının sitenize getirdiği ziyaretçilerin sayısını izleyebilir, dönüşümleri ve AdSense gelirini izleyerek bu kanalların değerini ölçebilir ve sunduğunuz içeriğin sosyal ağlarda nasıl paylaşıldığını inceleyebilirsiniz. Sosyal medya raporlarını Google Analytics'teki Edinme bölümünde bulabilirsiniz.

Sitenizdeki kullanıcı deneyimini anlamanıza yardımcı olmak için, Sosyal Medya Gösterge Tablosu ve Site Hızı Gösterge Tablosu'nu oluşturduk. Bu tabloları indirdikten sonra, hangi profili içe aktarmak istediğinizi seçmeniz yeterlidir. Analytics hesabınızdaki Raporlar sekmesinde bulunan "Gösterge tabloları"nı tıklayarak bu gösterge tablolarına istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Özel optimizasyon önerileri almak için, Hesap uzmanı veri paylaşımı ayarının yanı sıra, AdSense e-posta tercihleri bölümünden, yardım ve performans önerileri içeren e-postaları almak istediğinizi belirten ayarı etkinleştirmeyi unutmayın.

Bu blog yazısı kapsamındaki konular hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bu formu doldurarak bizimle paylaşabilirsiniz. Bu serinin sonunda, biz en sık sorulan soruların cevapları ile bir video kaydetmek olacak ve 12 Mart'ta Google+ paylaşabilirsiniz. Bu yazı dizisinin son bölümünü yayınlayacağımız önümüzdeki Çarşamba günü, Google Analytics'in sitenizdeki dönüşümleri artırmaya nasıl yardımcı olabileceğini ele alacağız.

Gönderen: Cemal Büyükgökçesu, Google Analytics Uzmanı

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kullanıcıların sitenizle ne kadar ilgili olduğunu ve nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak çok önemlidir. Aşağıdaki ipuçları, Analytics'i kullanarak sitenizdeki kullanıcı etkileşimlerini görselleştirmenize ve buna ek olarak, etkileşim ve bağlılık metriklerinin önemini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, kullanıcıların sitenizle ne kadar ilgili olduğunu ve nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak çok önemlidir. Aşağıdaki ipuçları, Analytics'i kullanarak sitenizdeki kullanıcı etkileşimlerini görselleştirmenize ve buna ek olarak, etkileşim ve bağlılık metriklerinin önemini anlamanıza yardımcı olacaktır.

1. Kullanıcıların sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu öğrenmek için Sayfa İçi Analytics'i kullanın



Sitenize ilişkin tıklama verileri sağlayan Sayfa İçi Analytics, kullanıcıların web sitenizle etkileşimini görsel olarak değerlendirmenize olanak tanıyan çok etkili bir araçtır. “Kullanıcılarım görmelerini istediğim içeriği görüyor mu?” veya “Kullanıcılarım sayfada aradıklarını buluyor mu?” gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz. Bu özellik ayrıca, reklam birimlerinin yerleştirilebileceği en iyi konumu saptamanıza da yardımcı olur. Sayfa İçi Analytics aracına Raporlar sekmesindeki "Davranış" bölümünden ulaşabilirsiniz.


2. Kullanıcı etkinliğini gerçek zamanlı olarak izlemek için Gerçek Zamanlı Analiz raporlarını kullanın 



Gerçek Zamanlı Analiz raporları, sitenizdeki ziyaretçi etkinliklerini gerçekleştikleri anda izlemenizi sağlar. Örneğin, geçici bir e-posta kampanyası veya pazarlama faaliyeti yürütürken sistemlerinizin nasıl tepki verdiğini anlamanıza yardımcı olurlar. Gerçek Zamanlı Analiz raporları, site trafiğindeki ani bir artış gibi yeni veya farklı olaylara ilişkin bilgi vererek uyarı işlevi de görür. Bunlara ek olarak, bu raporları sosyal medyanın anlık etkisini ölçmek için kullanabilirsiniz.


3. Sitenizdeki etkileşimi ve sitenize bağlılığı artırın



Google Analytics, ziyaretçi davranışlarının etkileşim ve bağlılık yönlerini gösteren davranış raporları sağlar. Sıklık ve Yenilik raporu, ziyaretlerin sıklığı ve ziyaretler arasındaki süre temelinde kullanıcıların gösterdiği ilgiyi incelemenize olanak tanır. Ziyaretçiler bir defa geldikten sonra tekrar gelmiyorsa, site içerik ve tasarımının yeterince ilgi çekmediği veya sitede gezinmenin kolay olmadığı sonucuna varabilirsiniz. Raporlar sekmesindeki Kitle bölümünde "Yenilerle Geri Gelenlerin Karşılaştırması" ve "Katılım" gibi alakalı başka raporlar vardır. Site ziyaretçilerinin her sayfayla etkileşimi hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz Google Analytics uzmanı Justin Cutroni'nin blogunda paylaştığı "etkinlik izleme yöntemini" kullanmanızı öneririz. Bu yöntemi kullanarak aslında hangi makalelerin okunduğunu doğru bir şekilde ölçebilirsiniz.

Sizin için Katılım ve Para Kazanma Gösterge Tablosu'nu oluşturduk. Bu tabloyu indirdikten sonra, hangi profili içe aktarmak istediğinizi seçmeniz yeterlidir. Analytics hesabınızdaki Raporlar sekmesinde bulunan "Gösterge tabloları"nı tıklayarak bu gösterge tablosuna istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. AdSense hesabınızı Analytics'e bağladıktan sonra, Hesap uzmanı veri paylaşımı ayarının yanı sıra, AdSense e-posta tercihleri bölümünden, yardım ve performans önerileri içeren e-postaları almak istediğinizi belirten ayarı etkinleştirmeyi unutmayın.

Bu blog yazısı kapsamındaki konular hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bu formu doldurarak bizimle paylaşabilirsiniz. Bu serinin sonunda, biz en sık sorulan soruların cevapları ile bir video kaydetmek olacak ve 12 Mart'ta Google+ paylaşabilirsiniz. Önümüzdeki hafta, Google Analytics yardımıyla kullanıcı deneyimini geliştirmeye değineceğiz.

Gönderen: Cemal Büyükgökçesu, Google Analytics Uzmanı


Siteniz farklı cihazlarda nasıl performans gösteriyor? Birden fazla cihazdan kullanım hızla yaygınlaşıyor, dolayısıyla mobil kullanıcıların sitenizin sayfalarına nasıl eriştiğini ve bu sayfalarla nasıl etkileşimde bulunduğunu anlamak gittikçe daha önemli hale geliyor. Google Analytics'i kullanarak, mobil site ve uygulamalardaki etkileşimlerin yanı sıra, web destekli mobil cihazlardan (hem ileri teknoloji hem de gelişmiş özellikleri olmayan telefon ve tabletler) yapılan ziyaretleri ölçebilirsiniz. Analytics'ten elde edeceğiniz bilgilerle mobil ortamdaki görünürlüğünüzü artırmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atın.

1. Uygulamanızın toplam değerini ölçmek için Mobil Uygulama Analizi'ni kullanın



İnsanların iletişme, çalışma, oyun oynama şeklini değiştiren mobil ortamın giderek daha fazla benimsenmesinde ve sürekli geliştirilmesinde en büyük rolü mobil uygulamalar oynuyor. Mobil Uygulama Analizi sayesinde, kullanıcıların uygulamayı keşfedip indirdikleri ilk andan, uygulama içindeki satın alma işlemleri ve etkileşimlere kadar, atılan her adımı izleyebilirsiniz. Bu sayede mobil yatırımlar için veriyle desteklenen, daha isabetli kararlar alabilirsiniz. AdMob'la uygulamalarınızdan para kazanmaya ilişkin diğer bilgiler için bu videoyu izleyin.


2. Sunduğunuz kullanıcı deneyiminin her cihazda aynı olmasını sağlayın



Google Analytics mobil raporlarını, Raporlar sekmesindeki Kitle bölümünde bulabilirsiniz. Bu raporlar istatistikleri yere göre gösterir, böylece mobil trafiğin o anki kaynaklarını öğrenebilir ve trafiğin nerede artacağı hakkında veriye dayalı tahminlerde bulunabilirsiniz. Sitenize trafik getiren cihazlar, hemen çıkma oranları ve ziyaret süresi gibi temel bilgiler ve metrikler sayesinde web sitenizi ziyaretçilere her ortamda (tabletler, masaüstü bilgisayarlar ve küçük ekranlı akıllı telefonlarda) ihtiyaç duydukları özellikleri sağlayacak şekilde tasarlayabilirsiniz.


3. Farklı cihazlar için farklı stratejileri göz önünde bulundurun ve mobil ortamda para kazanmaya ilişkin hedefler belirleyin



Mobil stratejileri belirleyen kurallar yoktur, ancak mobil sitelerin başarılı olması için açık şekilde tanımlanmış hedefler gerekir. Örneğin, hedefleriniz etkileşim ve ziyaretlerle ilgili olabilir. Yere özgü bir içeriğiniz varsa, mobil ortamda sunduklarınıza yerel öğeler katmak isteyebilirsiniz. Site hedefleriniz, kullanıcılarınızın ihtiyaçlarıyla uyumlu olmalıdır. Google Analytics mobil raporları, ziyaretçileri sitenizi ziyaret etmek için mobil cihaz kullanıp kullanmadıklarına göre ayıran bir döküm sağlar. Bu bilgileri, çoklu ekran stratejinizi şekillendirmek için kullanın. İleri teknoloji cihazlara sahip kullanıcılar için tasarlanmış bir mobil siteye reklam yerleştirmek istiyorsanız, reklam birimlerini İçerik için AdSense ile oluşturun.

Mobil ortamdaki görünürlüğünüzü optimize etmenize yardımcı olmak için, Temel Mobil Ortam Metrikleri Gösterge Tablosu'nu oluşturduk. Bu tabloyu indirdikten sonra, hangi profili içe aktarmak istediğinizi seçmeniz yeterlidir. Analytics hesabınızdaki Raporlar sekmesinde bulunan "Gösterge tabloları"nı tıklayarak bu gösterge tablosuna istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.

Bu blog yazısı kapsamındaki konular hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bu formu doldurarak bizimle paylaşabilirsiniz. Bu serinin sonunda, biz en sık sorulan soruların cevapları ile bir video kaydetmek olacak ve 12 Mart'ta Google+ paylaşabilirsiniz. Önümüzdeki hafta blog dizimizde, Analytics'in sağladığı bilgilerle kullanıcı bağlılığını nasıl artırabileğinize değineceğiz.
.
Gönderen: Cemal Büyükgökçesu, Google Analytics Uzmanı

Sitenizi büyütebilmek için site kullanıcılarını ve bu kullanıcıların sayfalarla etkileşimini anlamanız çok önemlidir. Kitlenizi her yönüyle incelemenize ve ihtiyaçlarını anlamanıza imkan veren Google Analytics, kullanıcılarınızı anlamanıza yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır.
Bağlı ve ilgili bir kitle oluşturmak isteyen AdSense yayıncılarının Analytics raporlarından önemli çıkarımlarda bulunmasını sağlayacak bir blog dizisi yayınlamaya başlıyoruz.

Bu hafta, Analytics'i kullanmaya başlama konusunu ele alacağız. Daha sonrasındaysa, mobil kullanıcılar hakkında nasıl daha fazla bilgi edinebileceğinize ilişkin ipuçlarını paylaşacağız. Bunun ardından, içerik stratejinizi geliştirmenize yardımcı olmak için, katılım ve bağlılık analizi gibi daha gelişmiş konulara değineceğiz. Başlamak için aşağıdaki adımlara göz atın.

1. Daha geniş kapsamlı bilgi edinmek için AdSense ve Analytics hesaplarınızı bağlayın



İlk adım, AdSense hesabınızı yeni veya var olan bir Analytics hesabına bağlamaktır. Hesaplarınızı bağladıktan sonra yeni bilgilere erişim yolunuz açılır, bu bilgiler de size daha fazla gelir elde etmenizi sağlayacak fırsatları saptama imkanı verir. Bir Analytics hesabına sadece bir adet AdSense hesabı bağlayabileceğinizi ve AdSense için kullanılan giriş hesabının Analytics hesabında "Yönetici" olması gerektiğini unutmayın.


2. Site hedeflerinizi belirleyin ve bunları geliştirmek için denemeler yapın



Kullanıcıların sitenizde neler yapmasını istediğinizi düşünün. Kullanıcılar tarafından yapılması hedeflenen işlemleri belirledikten sonra, sitenizin performansını izlemek için bunları Analytics'te hedeflerle ve dönüşüm işlemleriyle eşleştirebilirsiniz. Hedef, sitenizdeki belirli bir sayfaya yapılan ziyaret veya sitenizde gerçekleştirilen belirli bir işlem olabilir. Hedeflerinizle ilgili planlamayı yaptıktan sonra, Denemeler'i kullanarak sayfaların farklı sürümlerinin ziyaretçilerin bu hedefleri gerçekleştirmesini sağlamada ne kadar etkili olduğunu test edebilirsiniz. Örneğin, AdSense gelirini artırma hedefini bir "İçerik Denemesi Hedefi" şeklinde ayarlayabilirsiniz.


3. Bilgilere hızla erişebilmek için özel gösterge tabloları/raporlar oluşturun



Bir sonraki aşama, Analytics'in sunduğu geniş kapsamlı bilgilere erişmek olacaktır. Analytics gösterge tabloları, farklı raporların özetlerini tek bir sayfada görüntüleyerek performansın genel bir görünümünü sağlar. Özel raporlar, kullanıcı ziyaretleri ve davranışları hakkında çeşitli bilgiler edinmek için bir rapordaki boyutları (ör. Şehir ve Tarayıcı) ve metrikleri (ör. Ziyaret Sayısı, Sayfa Görüntüleme Sayısı ve Hemen Çıkma Oranı) özelleştirmenizi sağlar. AdSense verilerini Analytics'te kullanmaya başlamanıza yardımcı olmak ve alakalı bazı bilgileri bir bakışta görmenizi sağlamak için kullanımı kolay olan bu gösterge tablosunu oluşturduk. Profillerinizden birini seçip içe aktardığınızda, sizin için en önemli raporları hemen görebilir ve özelleştirebilirsiniz. Analytics hesabınızdaki Raporlar sekmesinde bulunan "Gösterge tabloları"nı tıklayarak bu gösterge tablosuna istediğiniz zaman ulaşabilirsiniz. Ayrıca, çözümler galerisini ziyaret ederek siteniz için yararlı olacak, kullanıma hazır özel gösterge tablolarını ve raporları indirebilirsiniz. Veya bunun yerine kendi gösterge tablolarınızı ve raporlarınızı oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz.

Bu üç adımı tamamladıktan sonra, Hesap uzmanı veri paylaşımı ayarının yanı sıra, AdSense e-posta tercihleri bölümünden, yardım ve performans önerileri içeren e-postaları almak istediğinizi belirten ayarı etkinleştirmenizi öneririz. Böylece, pazarlama ve satış uzmanlarımızdan size özel optimizasyon ipuçları alabilirsiniz.

Bu blog yazısı kapsamındaki konular hakkında herhangi bir sorunuz varsa, bu formu doldurarak bizimle paylaşabilirsiniz. Bu serinin sonunda, biz en sık sorulan soruların cevapları ile bir video kaydetmek olacak ve 12 Mart'ta Google+ paylaşabilirsiniz. Önümüzdeki Çarşamba günü mobil ortamdaki görünürlüğünüzü Google Analytics'le nasıl optimize edebileceğinizi ele alacağız. Haftaya görüşmek üzere!

Gönderen: Cemal Büyükgökçesu, Google Analytics Uzmanı